Banta snabbt ger bästa resultat

Behöver du gå ner i vikt? I så fall så skall du göra det snabb. Ny forskning visar att den som bantar snabbt har en mycket större chans att lyckas gå ner i vikt än dom som försöker gå ner lite i taget.

Normalt så har experter alltid förespråkat lugn och sansad viktminskning. Men nu ställer ny forskning det antagandet på ända.

En forskargrupp har genom undersökningar på ett hundratal överviktiga fördelat på två grupper som velat gå ner i vikt. Den gruppen som fick gå ner i vikt i ett högre tempo hade ett högre antal personer som lyckades nå önskat mål än den som fick gå ner i vikt långsamt. Hela 83% av snabb-bantarna lyckades med sitt mål, endast 50% av de långsamma lyckades.

Katrina Purcell, ansvarig dietforskare avslutar med en kommentar på de framkomna resultaten.

-På att snabb eller gradvis nedgång saknar betydelse för att behålla vikten.

Källa: Rapport

Simma dig smal

I vår serie om träningsmetoder som kan hjälpa dig att gå ner i vikt så är dagens träningsform simning.

Finns det någon anledning till varför du inte simmar? Gillar du inte att blöta ner håret? Tror du att simning inte kan ge dig den kropp du vill ha? Då får du tänka om. Faktiskt så är det så att simning är en av de absolut mest skonsamma träningsformer som finns. Lägg till det markant förbättrad fysisk och mental hälsa och du har en perfekt träningsform.

Nu under sommaren så finns det faktiskt inte många träningsformer som kan vara så lustfylld som just simning. Att befinna sig ute på sitt landställe nära havet eller en insjö och att på kvällen och i solnedgången gå ner och simma några längder är inte bara träning för kroppen utan även balsam för själen.

Så varför ska du simma? Vi börjar med några enkla punkter.

Varför du skall gå ner i vikt med simning

 • Samma motion. Att simma ger dig nästintill samma motion som andra typer av vanliga träningsformer, exempelvis löpning och cykling.
 • Träna hela kroppen. När du simmar och om du varierar simsätt så tränar du hela kroppen samtidigt inga undantag.
 • Du blir smidig. Simning hjälper dig att bli smidigare i dina rörelser.
 • Mindre slitage på kroppen. När du är i vattnet så är du 90% lättare jämfört om du är på land vilket gör att all träning är mycket mer skonsammare för din kropp. Detta är positivt för dig som kanske har problem med dina leder i samband med t.ex. löpning.
 • Bränn fett. Tillsammans med en balanserad diet så kan du med hjälp av olika typer av vattengymnastik förbränna mellan 350 och 450 kalorier på en timme.

Som du ser så finns det ett stort antal fördelar med att gå ner i vikt med hjälp av simning. Ett tips för dig som skall börja simma mer regelbundet är att köpa ett par riktiga simglasögon för att slippa röda och svidande ögon.

Dagens träningsform: Cykling

Dags igen för ännu en träningsform för dig som vill gå ner i vikt. Dagens träningsform är cykling.

Med en viss tröskel, i och med att du måste ha en cykel, så är cykling ett perfekt alternativ om du tröttnat på att gå på gymmet eller att löpa. Perfekt för dig som vill bli av med några överflöda kilon.

Så, genom att gå ut i garaget, ta fram cykeln och ge dig ut på en längre tur kan du förbränna ett antal kalorier. 1 timme cykling med en medelhastighet om, egentligen långsamma, 20 km/h är tillräckligt för att förbränna närmare 500 kalorier.

ga ner i vikt cykla Dagens träningsform: Cykling

Hur man cyklar behöver inte förklaras närmare, men vi tycker ändå att några tips är på plats för att du skall få en så behaglig tur som möjligt.

Cykla och gå ner i vikt – några tips

 • Det är enkelt att börja cykla. Allt som krävs är en helt och fungerade cykel med riktiga reflexer och en cykelhjälp. Börja med en kort runda och arbeta dig sedan uppåt och framåt mot längre sträckor.
 • Vi på Bantasnabbt.se tycker faktiskt att cykling är mycket, mycket roligare än löpning. Hur uppfriskande är det inte att cykla fort, fort i en nedförbacke när man precis kämpat sig upp för en brant backe?
 • Genom att det är mindre påfrestande på kroppen så kan man cykla en längre tid vilket alltid är positivt när du vill gå ner i vikt. Du behöver inte få ont i fötter eller ben som när du springer.
 • Cykla tillsammans. På en cykel är det mycket enklare för alla i en grupp att hålla samma tempo, så hitta någon att cykla med så blir det dubbelt så roligt.
 • Kombinera mera! Om du har relativt nära till jobbet och möjlighet att duscha på plats så är cykling perfekt. Istället för att sätta av en timme för träning för eller efter jobbet så kan du istället använda den tid som skulle gått åt till att sitta i bilköer för att komma till jobbet till att träna. Voila! Du har sparat in en timme och har mer tid till annat!
 • Många alternativ! Om man vill cykla så behöver man bara inte cykla rakt fram. Om du har en mountainbike så kan du ge dig ut i lite mer utmanande terräng och på så sätt även träna upp balansen på samma gång!


Hälsoblogg