25% av alla svenskar äter LCHF

En ny undersökning utförd av Demoskop på uppdrag av Optimal Förlag visar att nära 25% av alla svenskar, närmare bestämt 23%, äter enligt LCHF-metoden. LCHF är en kostmetod som väckt stor uppmärksamhet de senaste åren med dess fokus på låg andel kolhydrater och hög andel naturligt fett.

Målgruppen var allmänheten i åldrarna 18-89 år och 1000 intervjuer utfördes under perioden 23 februari till 3 mars, 2011.

Undersökningar visar att det främst, men inte med ett allt för stort övertag kvinnor som äter enligt LCHF-modellen. Även äldre uppskattar LCHF-metoden. Nära var tredje mellan 55 och 90 år äter enligt metoden.

Undersökningsresultatet, att nära var fjärde svensk äter enligt LCHF-metoden, kan nog bäst beskrivas som häpnadsväckande, menar Cathrine Schück, kostrådgivare och aktuellt med boken ”LCHF för tjejer”.

Även om jag rört mig mycket runt i Sverige och träffat många som äter enligt kostmodellen hade jag aldrig kunnat föreställa mig att den fått ett sånt genomslag hos svenskarna, säger Cathrine Schück. Att så många svenskar nu väljer att äta enligt LCHF kommer få konsekvenser för utbud i mataffärer och restauranger.

Kvinnor har historiskt lagt mycket fokus på frågor om hälsa och viktnedgång och för många har det varit en tröstlös kamp, säger Cathrine Schück.

När nu många kvinnor hittat något de känner fungerar öppnas en enorm möjlighet för allt från livsmedels- till snabbmatsleverantörer.

Vill du också pröva LCHF?

Cathrine Schück är som tidigare nämnts aktuell med sin nya bok ”LCHF för tjejer” som är den perfekta startguiden för dig som vill gå ner i vikt och ta hand om din hälsa.

9789172412118 large lchf for tjejer supermaten pa medelhavsvis 25% av alla svenskar äter LCHF Den inledande faktadelen om LCHF är skriven av Lars-Erik Litsfeldt och innehåller också korta berättelser från kvinnor om hur deras liv har förbättras med hjälp av LCHF-kosten.

Ett friskare och bättre liv kan faktiskt uppnås genom god mat.

LCHF (Low Carb High Fat) är en kosthållning med låg andel kolhydrater och hög andel naturligt fett som ger bättre hälsa och en normaliserad vikt.

Viktminskning med mindre stress och mer sömn

Att sova tillräckligt, minst sex timmar per natt och stressa vara en signifikant anledning till viktminskning enligt en ny studie.

Forskare hos Kaiser Permanente Centre har följt 500 personer som har nyttja en diet baserad på ett lågt intag av kalorier och träning minst tre gånger i veckan. Även sömn och stressnivåer har analyserats.

Resultaten, publicerade i International Journal of Obesity, tyder på att rätt mängd sömn och lägre stressnivåer är en viktig del av lyckad viktminskning. Personer som sov fler än sex timmar men färre än 8 och rapporterade lägst nivåer av stress var de som lyckades bäst med sin viktminskning. Ytterligare lägre stressnivåer fann man även att det medförde ytterligare viktminskning.

Alltså, för ökad viktminskning så bör man finna en optimal mängd sömn och anpassa livets schema för att reducera stress menar forskarna. Andra sätt att reducera stress och uppmuntra sömn är träning. Även meditation omnämns som positivt för höga stressnivåer.

Forskarna fann även att depression, och förmågan att lämna den bakom sig var en viktigt faktor vid viktminskning.Hälsoblogg