3 hälsoeffekter från naturlig grapefrukt

Som så mycket annat från naturen så finns det många uppenbara hälsoeffekter med Grapfrukt – vissa mer påtagliga än andra. I det här korta inlägget så har vi lista 3 utomordentligt positiva effekter med att äta 1 grapefrukt om dagen.

Ses så, skynda ner till affären och fyll på fruktskålen!

1. Bra för hjärtat

Havre är inte den enda naturliga produkten som är bra för hjärtat. En grapefrukt om dagen sänker kolesterolnivåer med hela 15.5 % enligt en studie presenterad i tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry. grape1 300x211 3 hälsoeffekter från naturlig grapefrukt

2. Ökad ämnesomsättning

Att äta mycket grapefrukt kan hjälpa dig gå ner i vikt. Personer som åt en halv grapefrukt inför varje måltid och utan att förändra sin kost i övrigt gick ned nära 1.5 kg över 12 veckor enligt en studie från Nutrition and Metabolic Research Center, Scripps Clinic i La Jolla, Kalifornien. Hemligheten ligger i stabiliserade blodsockernivåer och insulinnivåer.

3. Vackrare hy

Grapefrukt hjälper din hy i toppskick. Högt innehåll av Vitamin C, viktigt för kroppens produkt av kollagen, ett protein som hjälper hålla din kropp att hålla din smidig och slät.

 

Socker i måtta – för hälsa och viktminskning

Har du ofta ett sug efter något sött? Det är många av oss som är svaga för just sötsaker. Socker ger oss snabb energi och därmed kickar. Dock försvinner den här energin lika snabbt som den kommer och energinivån i kroppen blir därefter lägre än tidigare. Socker gör oss hungrigare och dessutom försämrar det kroppens fettförbränning.

Socker är en snabb kolhydrat uppbyggd av druv- och fruktsocker (glukos respektive fruktos). Kolhydrater fungerar som bränsle för kroppen, men de snabba kolhydraterna skjuter blodsockret i höjden för att sedan få det att rasa igen. Det är istället hälsosammare att sträva efter att äta produkter som håller blodsockret på en jämnare, det vill säga kolhydrater som klassas som långsamma.

Socker ställer alltså till problem för din kropp. För det första innehåller socker enbart snabb energi. Socker tillför inga vitaminer, mineraler, fibrer eller proteiner. Man säger att socker är tomma kalorier som inte ger dig någon näring. Dessutom försämrar socker fettförbränningen eftersom socker gör att blodsockret stiger kraftigt. När blodsockret är högt utsöndras mycket insulin till blodet, vilket öppnar upp kroppens celler så de tar upp socker som bränsle. Detta leder till att så länge blodsockernivån hålls hög i blodet kommer kroppen enbart att nyttja dessa kolhydrater som bränsle och inte förbränna fett. Vilket vi ju önskar. Denna kraftiga blodsockerhöjning orsakar även en kraftig sänkning av sockret i blodet, vilket gör att energinivån sjunker och vi blir hungriga. Därmed ökar sötsuget igen. Därtill så bidrar socker till att hjärnans belöningssystem stimuleras, vilket kan leda till att man faktiskt blir sockerberoende.

Så vill man hålla energinivån på en jämn nivå och slippa sötsug bör man hålla sig borta från socker och andra snabba kolhydrater. Till vanliga sockerfällor här självklart godis, läsk och andra sötsaker. Man även juicer är väldigt rika på socker, samt även livsmedelsprodukter som krämer, yoghurt, flingor, risifrutti, sylt, marmelad och många brödsocker.

Ursäkter för att skippa träningen – så vinner du

Det är mycket som stör träningen och som gör att vi, kanske mer än gärna, hoppar över den. Våra ursäkter är i många fall många och skäl nog för oss att tycka att vi har anledning att skippa ett träningspass eller två, eller fler. Dock handlar det i första hand om att inse att anledningarna att hoppa över träningen oftast är dåliga ursäkter och undanflykter. Alltså motiv som vi själva skapar för att vi inte vill eller orkar träna, och genom att övervinna dessa undanflykter så har du tid att träna.

Vi har nog alla både sagt och hört frasen ”jag hinner verkligen inte med att träna idag”. Men om du inte hinner med att träna så beror det på hur du prioriterar saker i din vardag. Har man inte tid så vill man oftast inte. Det gäller att du frågar dig själv vad du prioriterar, och hur viktigt det är för dig att ha en bra hälsa och frisk kropp. För de flesta räcker det nämligen att motionera 30 minuter om dagen för att göra skillnad, vilket de flesta av oss bör hinna med. Man bör varaktigt påminna sig själv om hur viktigt det är för kroppen att röra på sig och hur mycket bättre man mår av motion.

Vanliga ursäkter handlar ofta om att man är trött, att träning är tråkigt, att man är stressad, att man behöver jobba övertid, att vädret är dåligt, att grundformen är dålig eller att barnen tar all ledig tid. Det gäller att hitta lösningar på dessa dåliga ursäkter. Det är en fråga om hur man prioriterar sin tid. Eftersom motion gör dig piggare och gladare så har det mycket positivare effekt än att exempelvis dega ner sig i soffan efter jobbet. Ett träningspass rensar hjärnan från stress och gör att även kroppen får sitt. Motion hjälper dig även att sova bättre, vilket även det gör dig piggare och mindre stressad. Motion blir inte heller tråkigt och enformigt om du ser till att variera med olika aktiviteter. Försök prova på någonting nytt och hitta något som du verkligen tycker om. Påminn dig själv att motion är ett av de bästa botemedlen mot stress.

Men vad gör man åt vädret? Det regnar så förskräckligt ute, och dessutom är det kallt och ruggigt! Man kan tyvärr inte göra något åt vädret. Dock hjälper det att införskaffa rätt träningskläder. Dessutom känns det oftast inte så farligt när man väl är ute. Och om vädret skrämmer dig alltför mycket är lösningen att skaffa ett gym- eller aerobic-kort.

Vänj dig att sluta upp med dåliga ursäkter. Så se över dina prioriteringar och börja ta tag i din egen hälsa.Hälsoblogg