Det blir snart lättare att hitta rätt i livsmedelshyllan

Bryr du dig om vad du äter är det en nödvändighet att kunna tyda vad ett livsmedel egentligen innehåller. Innehållsförteckningar på livsmedelsprodukter uppfattas dock ofta som otydliga och svåra, och många besvärar sig inte med att läsa dem överhuvudtaget. Ibland omformuleras dessutom namnen på råvaror för att produkten ska låta positivare och hälsosammare. Men nya regler om matmärkning är på gång och ska ge oss mer information om vad det egentligen är vi stoppar i oss. Även om dessa nya regler för förenkla för oss, så är det fortfarande klokt att lägga ner lite tid på att lära sig hur man ska innehållsförteckningarna. För genom att börja läsa etiketter tar men ett viktigt steg i att förbättra sin kost, och dessutom spara pengar.

matvaror 300x225 Det blir snart lättare att hitta rätt i livsmedelshyllanDe nya livsmedelsreglerna är utarbetade av EU och är gemensamma regler för märkning av livsmedel, och bygger på att förtydliga och förenkla för oss konsumenter. Näringsdeklarationen ska nu utvidgas så att uppgifter om saltinnehåll finns med. Informationen ska antingen anges per 100 g eller 100 ml och finnas med på samma lista som mängd energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter och protein. Det krävs även att märkning av ursprungsland ska utökas till att omfatta kött från gris, får, get och fäderfä. Och för att göra det tydligare och enklare för oss så ska minimikraven på hur stor textstorleken på näringsdeklarationen också ökas. Bokstäverna måste vara minst 1,2 mm höga (0,9 mm på små förpackningar). Samt att ingredienser som kan orsaka allergier måste framhävas tydligare, med exempelvis fet eller kursivt typsnitt.

De nya märkningsreglerna kräver också att nedfrysningsdatum för kött och fisk ska finnas på förpackningen, samt att det ska finnas uppgifter om kött- eller fiskprodukter är sammanfogade av olika småbitar.

Dock kommer det kunna ta upp till 5 år innan alla livsmedelsproducenter och handlare har infört de nya förändringarna, men förhoppningsvis kommer man kunna börja ana skillnader i hyllorna snabbare.

Lyckas äta nyttigt med hjälp av förberedelser och lite enkel planering

Visst tar det lite längre tid att äta nyttigt från grunden jämfört med att köpa halfabrikat, men det är så otroligt mycket man vinner på att laga hemlagad hälsosam mat. Genom att laga din egen måltid från grunden undviker du ohälsosamma tillsatser och E-nummer, maten innehåller dessutom en mycket högre koncentration av vitaminer och andra näringsämnen samt du kan nu ha stenkoll på vad du egentligen äter. Genom att lära sig att förbereda maten i förväg med hjälp av lite enkel planering så sparar du dessutom in mycket tid och det behöver inte alls vara särskilt tidskrävande att laga hemlagat. Genom att proppa sin kyl, frys och sitt skafferi fullt med nyttigheter som går snabbt att tillaga hjälper man sig själv rejält på traven. När du har all denna nyttiga mat väldigt lättillgänglig så finns det ingen anledning till att inte äta den. Det ska vara enkelt att äta nyttigt! Tidsbrist ska inte behöva hindra oss från att må bra och ha en bra hälsa.

Det finns massa knep på hur man bygger upp ett bra förråd av nyttig mat. Vissa saker kan man köpa färdiga direkt från butik, medans andra livsmedel måste förberedas något. Ett grundtips är att för-hacka och portionera ut både kött, fisk, bär och grönt i små påsar som man förvarar i frysen. Wokrätter, soppor och grytor kommer nu kunna tillagas på bara en bråkdel av tiden. Färdigfrusna bär, frukter och grönsaker är inte heller så näringsfattiga, jämfört med färska, som man kanske kan först kan tro. Om man begrundar det hela något så kommer man att inse att frusna bär och grönsaker fryses in snabbt direkt efter plockning, vilket hindrar dem från att både övermogna samt bevarar vitaminer och mineraler till fullo. Kom dock ihåg tumregeln: om du kan köpa livsmedlet från din lokala grönsaks-, frukt- eller bärodlare så är färskt alltid bättre och nyttigare än fruset!2645397068 42a30cc9cb n 300x199 Lyckas äta nyttigt med hjälp av förberedelser och lite enkel planering

All typ av förberedelser är bra när det kommer till att äta bättre och nyttigare. Se till att ha färsk frukt och grönsaker hemma som du kan tugga på om blodsockret blir alltför lågt innan maten är klar. Se till att koka en stor mängd brunt ris, eftersom brunt nyttigt ris tar evigheter att koka, som du sedan kan förvara i portionsförpackningar i både frys och kylskåp. Låt risnudlar ligga i kallt vatten i kylskåpet så har du en wokrätt redo på några minuter eftersom både nudlar, kött och grönt är förberett sedan innan. Ett annat tips är att laga mycket mat när du väl håller igång, för att sedan frysa in lunchportioner för andra dagar. Det kan också hjälpa att ägna en ledig kväll helt åt matlagning, av flera rätter, så man bygger upp ett förråd av ”nyttig snabbmat”. Något annat som sparar mycket tid är att strunt i att skala potatisen och grönsakerna. Att tvätta av jord och smuts räcker gott och väl. Näringsinnehållet blir dessutom mycket högre då det mesta av nyttigheterna sitter precis under skalet och i vanliga fall skalas bort.

Så ta dig en titt i ditt eget skafferi och begrunda vad du kan göra bättre. Se över vilka rätter du vill laga och hur du på bästa vis kan förbereda dem för att spara in på din egen viktiga tid och göra ditt liv både nyttigare och enklare.

Hur bör man egentligen träna för att hålla formen?

Det är många av oss som rivstartar med träningen. Man går direkt från att ha en inaktiv livsstil till att träna flera hårda pass i veckan. Resultatet av detta blir de flesta gånger att man trappar ner ganska snabbt för att senare sluta helt. Så det är dags att vi lär oss hur vi egentligen bör träna för att kunna gå ner i vikt och senare hålla oss i form.

Hur lyckas man då bäst med att gå ner i vikt och komma i form? Förutom att stoppa i sig en lagom mängd energi, så gäller det att man hittar en träningsform som passar en och som därmed peppar till att fortsätta. Den träningsform man väljer bör både vara skonsam mot kroppen, alltså inte slita alltför mycket på den, samt inspirera oss till att fortsätta att träna och komma i form. För att komma i form, och senare hålla sig i form, så finns det tyvärr inte genvägar eller snabblösningar. Glöm korta och extrema bantningskurer och andra nödlösningar. Det är bara en ren fantasi. Bantning bara förstör för dig och sätter din kropp i obalans. Kroppen sätts på sparlåga vilket är förödande för förbränningen och kroppen i sig. Dessutom påverkas både metabolismen och fettinlagringen negativt. Utan det handlar istället om att du hittar en hälsosam livsstil som du långsiktigt klarar av att leva med. Lågintensivträning, som raska promenader, långsammare joggning, cykling eller exempelvis simning, ger hög förbränning under själva passet.

Högintensivträning däremot, som exempelvis hårda löpintervaller, gör istället att man förbränner mer energi efter själva träningspasset. Men, totalt sett spelar det ingen roll vilken typ av de två träningsformerna man väljer eftersom bägge förbränner din energi. Det man istället kan säga är att en vältränad individ med större muskelmassa och som rör på sig mer förbränner mycket mer energi dagligen jämfört med en otränad och stillasittande person. Det är också viktigt att påpeka att man måste ta i och få en hög puls för att träningen ska ge bästa effekt. Oberoende av vilken träningsform man utövar. Så ett knep för att behålla motivationen kan vara att konditionsträna, där man får en pulsökning, varannan eller var tredje dag och sedan utöva en mer lågintensiv träningsform på vilodagarna. För raska promenader orkar kroppen utföra dagligen.

Till aktiviteter och träningsformer som förbränner mycket energi räknas bland annat bergklättring, spinning, fotboll, intensiv löpning, hopprep, boxning och längdskidåkning. Men försök att hitta en träningsform som du tycker är rolig, eller i alla fall inte urtråkig, för då är chanserna mycket större att du inspireras till att fortsätta.Hälsoblogg