Kickstarta din diet med detox

Dela gärna vår sida!

Detox, en amerikansk term för avgiftning är kroppens naturliga, ständigt pågående process för att neutralisera och eliminera gifter ur kroppen. Toxiner (ämnen som potentiellt kan skada kroppen) omvandlas kemiskt till mindre skadliga föreningar som lämnar kroppen via avföringen och urin.

Källor till dessa toxiner inkluderas de som skapas i kroppen vid normal funktionalitet, exempelvis ammoniak som produceras under nedbrytningen av protein men även externa toxiner så som bekämpningsmedel, rengöringsmedel, tillsatser i livsmedel, läkemedel och andra ämnen som vi får in i kroppen när vi andas eller äter.

Vad är en detox?

En detox handlar om att lägga om kost och miljövanor för att förmå kroppen att genomgå en omfattande avgiftning för att uppnå optimal hälsa.

Det finns flera olika typer av angreppsvinklar för hur man vill genomgå en detox. Generellt sett sträcker sig den över ett antal dagar och kost som:

  • Minskar intaget av skadliga kemikalier (genom  att t.ex. äta mer naturliga, ekologiska livsmedel).
  • Ökar intaget av livsmedel ger vitaminer, näringsämnen och antioxidanter som kan stödja kroppen vid avgiftningen.
  • Ökar intaget av livsmedel med hög fiberhalt och hög halt av vatten för att hjälpa kroppen och tarmsystemet att för fördriva de skadliga gifterna.

Generellt så kan man säga att man äter naturliga och färska livsmedel med fokus på frukt och grönsaker.

Varför vill man genomgå en detox?

Forskning antyder att många av de gifter som vi får i oss dagligen genom mat, vatten och luft deponeras i  kroppens fettceller. Den totala mängden av gifter som deponeras påstås leda till sjukdom och har kopplats till hormonell obalans, nedsatt immunförsvar, näringsbrist och ineffektiv metabolism. Något som kan leda till problem med matsmältningen, dålig andedräkt, trötthet, dålig hy och muskelverk.

Det är viktigt att veta att alla inte bör gå igenom en detox, gravida och ammande är sådana exempel. Kontrollera alltid med din läkare först i de fall du lider av någon typ av sjukdom som du misstänker kan förvärras om du väljer att genomgå en detox.

Vad är resultatet av en detox?

Människor som genomgår en avgiftning för att fördriva gifter i kroppen säger sig uppleva att de får mer energi, finare hy, bättre matsmältning och ökad koncentrationsförmåga.

Kan jag gå ner i vikt med en detox?

Vissa kommer uppleva viktminskning i samband med en detox. Ofta är det så att om du har en extremt dålig kost när du väljer att genomgå en detox så kommer du se viktminskning. Du har en högre halt slaggprodukter som kommer att lämna kroppen.

Vad händer efter en detox?

Efter en detox så så rekommenderas att inte att gå tillbaka till sin tidigare diet. Istället så vill man försök hålla sig kvar vid en fortsatt hälsosam diet om än något mindre restriktiv. Se din detox som en språngbräda till en sundare livsstil och bättre hälsosam för framtiden.

Nedan film är en bra introduktion för dig som vill lära dig mer om detox. Tyvärr på engelska men ändå en bra introduktion.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jTE5N5Fil1w[/youtube]

Dela gärna vår sida!

Relaterade inlägg:

  1. Detox: Del 2 – Varför ska jag gå ner i vikt snabbt med Detox?
  2. Ner i vikt med Detox Del 1
  3. Detox, del 3: Hur fungerar Detox när jag vill gå ner i vikt snabbt?
  4. Banta snabbt med egen diet
  5. Banta snabbt – Mer än bara träning och diet

Lämna en kommentarHälsoblogg