Det blir snart lättare att hitta rätt i livsmedelshyllan

Dela gärna vår sida!

Bryr du dig om vad du äter är det en nödvändighet att kunna tyda vad ett livsmedel egentligen innehåller. Innehållsförteckningar på livsmedelsprodukter uppfattas dock ofta som otydliga och svåra, och många besvärar sig inte med att läsa dem överhuvudtaget. Ibland omformuleras dessutom namnen på råvaror för att produkten ska låta positivare och hälsosammare. Men nya regler om matmärkning är på gång och ska ge oss mer information om vad det egentligen är vi stoppar i oss. Även om dessa nya regler för förenkla för oss, så är det fortfarande klokt att lägga ner lite tid på att lära sig hur man ska innehållsförteckningarna. För genom att börja läsa etiketter tar men ett viktigt steg i att förbättra sin kost, och dessutom spara pengar.

matvaror 300x225 Det blir snart lättare att hitta rätt i livsmedelshyllanDe nya livsmedelsreglerna är utarbetade av EU och är gemensamma regler för märkning av livsmedel, och bygger på att förtydliga och förenkla för oss konsumenter. Näringsdeklarationen ska nu utvidgas så att uppgifter om saltinnehåll finns med. Informationen ska antingen anges per 100 g eller 100 ml och finnas med på samma lista som mängd energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter och protein. Det krävs även att märkning av ursprungsland ska utökas till att omfatta kött från gris, får, get och fäderfä. Och för att göra det tydligare och enklare för oss så ska minimikraven på hur stor textstorleken på näringsdeklarationen också ökas. Bokstäverna måste vara minst 1,2 mm höga (0,9 mm på små förpackningar). Samt att ingredienser som kan orsaka allergier måste framhävas tydligare, med exempelvis fet eller kursivt typsnitt.

De nya märkningsreglerna kräver också att nedfrysningsdatum för kött och fisk ska finnas på förpackningen, samt att det ska finnas uppgifter om kött- eller fiskprodukter är sammanfogade av olika småbitar.

Dock kommer det kunna ta upp till 5 år innan alla livsmedelsproducenter och handlare har infört de nya förändringarna, men förhoppningsvis kommer man kunna börja ana skillnader i hyllorna snabbare.

Dela gärna vår sida!

Relaterade inlägg:

  1. Äntligen blir snabbmaten smalare och nyttigare
  2. Att banta snabbt – hur man väljer rätt metod
  3. Pulverdiet – så funkar det
  4. Ner i vikt snabbt med rätt ideal del 2
  5. Idag är det dags, börja banta snabbt!

En kommentar till “Det blir snart lättare att hitta rätt i livsmedelshyllan”

  1. Tony säger:

    Det är bra nyheter det… nu väntar jag bara på skatt på produkter med tillsatt socker, och skattelättnader på frukt och grönt :)

Lämna en kommentarHälsoblogg