LCHF metoden

Dela gärna vår sida!

LCHF står för Low Carb High Fat. Det i sin tur betyder att du äter förre kolhydrater och mer fett. LCHF är en av de dieterna du kan välja om du vill gå ner i vikt. LCHF är en även en godkänd metod för behandling av diabetes typ 2 enligt Socialstyrelsen.

Förenklat så så innebär LCHF att du ska undvika socker, stärkelse, margarin, öl och frukt. Allt medan du utan dåligt samveten kan äta kött, fisk och skaldjur, ägg, naturligt feta såser, ovanjordsgrönsaker, mejeriprodukter, nötter och bär, med andra ord fett.

Grundtanken med LCHF är att vi människor under miljontals år var jägare och samlare som åt föda utan större mängder kolhydrater. Den mat som fanns tillgänglig i skog och mark var den vi fick äta. Stärkelse och kolhydrater i ris, pasta och bröd har vi bara ätit en kort, kort del av vår livstid, allt sedan vi blev jordbrukare.

Till följd av kolhydrater (socker t.ex.) ökar ditt blodsocker som i sin tur signalerar till kroppen att öka produkten av insulin. Detta insulin gör att du blir snabbare hungrig igen efter att du har ätit  då insulinet lagrar eventuellt överskott av näring i kroppens fettceller istället för att förbränna den.

Lågt intag av kolhydrater, ger jämfört med ett högt intag av kolhydrater en stabilare blodsockerhalt som i sin tur ger ett lägre insulinvärde. Det här medför att kroppen kan frisätta, omsätta och förbränna mer fett  i fettvävnader i kroppen – och du går ner i vikt.

Utöver viktminskning så tycks även bland annat blodtryck, blodsocker, karies och hjärtsjukdomar vara några av de problem man kan undvika med LCHF.

Dela gärna vår sida!

Inga relaterade inlägg.


En kommentar till “LCHF metoden”

  1. SES säger:

    Jag är en LCHFnybörjare!
    Jag vet inte om jag gått ner nåt i vikt eller hur mina värden är, men jag kan säga att jag mår som en drottning. Redan efter en vecka känner jag stor förändring, piggare, gladare och framför allt så har mitt godisbegär minskat till nästan noll. Enda gången jag blir sugen är då jag börjar bli hungrig.
    Rekommenderar dig som inte provat att ge det en chans ett par veckor!

Lämna en kommentarHälsoblogg