Orsaker till övervikt som du inte kan kontrollera

Dela gärna vår sida!

Generellt sett beror övervikt som bekant på ett större energiintag än energiuttag, och detta kan kontrolleras och styras genom en förändrad livsstil och bättre kostvanor. Emellertid finns det andra orsaker till övervikt, som inte är lika vanliga, men likväl problematiska. Dessutom är de orsaker som man inte kan kontrollera, vilket gör det svårare att försöka gå ner i vikt. Så, om vågen inte visar de siffror du önskar fastän du tycker dig kämpa på med en hälsosam livsstil så kan det faktiskt finnas dolda orsaker till varför du går upp i vikt.

Visste du att viktuppgång kan orsakas av alltifrån depression och stress till hormonell obalans eller medicinering? Ibland reagerar kroppen på faktorer som inte hör till vårt val av varken livsstil eller matvanor. Dessa faktorer är svårare att påverka då det kan vara knepigt att finna ut vad den egentligen orsaker är, och ofta kan man behöva en läkares kunskap till hjälp.

Här är 5 problem som kan orsaka oönskad viktuppgång.

1. Depression.

Är du deprimerad och tar antidepressiv medicin är risken stor att du går upp något i vikt. Även om du inte är under medicinering finns det risk att du lättare går upp i vikt om du är deprimerad. Det pekar på att personer som känner sig nere och ensamma lättare lägger på sig oönskade kilon än personer som har färre depressionssymptom och mår bättre. Anledningar till detta kan vara att deprimerade äter mer fet och energität tröstmat samt har en lägre nivå av fysisk aktivitet. Så vet du av att du lider av en depression, försök att minska på din medicinering samt börja motionera mer. Motion ökar dessutom halten av lycko- och välbefinnandehormoner i kroppen, vilket hjälper dig att må bättre.

2. Medicin.

Många mediciner kan orsaka viktuppgång. Är du kvinna och äter preventivmedel kan dina p-piller göra att du lättare går upp i vikt. Andra mediciner som kan orsaka viktuppgång är bland annat steroider, beta-blockare for hjärtsjukdomar och blodtrycksmedicin, samt olika krampmedicin. Tycker du att du går lättare upp i vikt än du borde kan det vara klokt att se över din medicinering och kanske finna en lösning där. Vissa mediciner påverkar aptiten medan andra kan påverka kroppens metabolism. Det finns ofta alternativ medicinering man kan byta till.

3. Långsam ämnesomsättning.

Trots att många ofta använder detta som en dålig ursäkt så finns det faktiskt individer som lider av olika matsmältningsproblem. I vissa fall kan det hjälpa att äta probiotika, vilket är ett extra tillskott av naturliga mjölksyrebakterier som kan förbättra nuvarande tarmflora. Andra sätt att förbättra flödet av näringsämnen genom matsmältningskanalen är att se till att dricka tillräckligt mycket vatten samt äta mycket fibrer.

4. Du är äldre.

Ämnesomsättningen minskar med åldern. Vi bränner inte lika mycket kalorier när vi närmar oss 40 eller 50 som vi gör när vi är yngre. För att hålla kroppen i form krävs det att man minskar på sitt kaloriintag samt motionerar mer. Just motion har visat sig vara det mest effektiva sättet att hålla kroppen i form även vid högre ålder. När det kommer till kost brukar man med fördel kunna minska på andelen kolhydrater och äta mer frukt, grönt och protein för att undvika oönskad viktuppgång.

5. Brist på näringsämnen.

Känner du dig matt och svag kan det vara klokt att kolla upp dina vitamin- och mineralhalter. Har man låga värden av vitamin D, magnesium eller järn så kan immunsystemet påverkas vilket kan försämra dina energinivåer i kroppen. För att kompensera bristen på energi äter man då ofta större mängd mat, dricker mycket koffein, äter sötsaker eller andra snabba kolhydrater. Förutom att äta en varierad näringsriktig kost med mycket frukt och grönt så bör man försöka vara mycket ute i solen. Tillskott kan vara ett bra komplement till en redan hälsoriktig kost, men se upp så du inte får i dig för höga mineralhalter då det kan orsaka problem som bland annat njursten.

Dela gärna vår sida!

Relaterade inlägg:

  1. 5 anledningar till varför du inte går ner i vikt snabbt
  2. 5 anledningar till varför du inte går ner i vikt snabbt, del 2
  3. All övervikt är ohälsosam
  4. Svält är inte att banta snabbt!
  5. Övervikt hämmar spermieantalet hos män

Lämna en kommentarHälsoblogg