Ska man äta eller inte äta rött kött?

Dela gärna vår sida!
Det diskuteras mycket kring rött kött. Vissa menar att man helt bör undvika rött kött och istället välja magrare alternativ, medans andra menar att allt kött är bra. Det är inte lätt att veta hur man ska äta för att äta rätt och hälsosamt. Ska man äta, eller inte äta, rött kött? 

Det är svårt att undvika rött kött. Vi hittar det överallt. Rött kött är kött som är mörkt före tillagning och hit hör bland annat biff, fläskkött, vilt och lamm. Det skrivs mycket i tidningar om att rött kött ska vara hälsoskadligt och många av oss känner oss skyldiga om vi äter rött kött flera gånger i veckan även om vi inte riktigt förstår varför. Kostvetare säger dock att man tjänar på att begränsa sitt intag av rött kött och sikta på att äta cirka 70 g rött kött åt gången två till tre gånger i veckan. Men varför borde man begränsa sitt intag av rött kött?

All sorts kött, fågel och fisk inkluderat, tillför många nyttiga näringsämnen som vår kropp behöver. Hit hör bland annat järn, vitamin B och protein. Dock innehåller rött kött mycket mättat fett, vilket ökar nivåerna av kolesterol i blodet. Högre kolesterolhalter i blodet ökar risken att kärlen förkalkar och risken att drabbas av blodpropp och andra hjärt- och kärlsjukdomar blir större.  Att kreaturen mestadels lever på kraftfoder istället för gräs idag ökar halterna av mättat fett i rött kött. Genom att vi ger djuren denna typ av foder så gör vi oss själva allt fetare.

Varför man bör vara särskilt uppmärksam på hur mycket rött kött man äter beror på att rött kött kan öka riskerna att drabbas av sjukdom. Förutom att risken att drabbas av olika hjärt- och kärlsjukdomar ökar så kan de höga järnhalterna i längden skada de inre organen, vilket kan leda till sjukdomar som exempelvis cancer. En kost som innehåller mycket rött kött ökar framför allt risken att drabbas av tjocktarmscancer. Forskning tyder även på att risken att drabbas av prostata cancer ökar.

Man behöver verkligen inte utesluta rött kött från din kost bara för att man vill äta hälsosammare. Dock bör man försöka att begränsa sitt intag och se till att variera sina proteinkällor med andra alternativ som fågel, fisk (särskilt fet fisk) och vegetariskt protein. Försök därtill att välja finare köttbitar med mindre fett i, exempelvis så är biff ett bättre alternativ än färs. Finare köttbitar är något dyrare, men minskar du ditt intag av rött kött till en gång per vecka blir det inte kostsammare att köpa en finare bit när du väl äter rätt kött. Ett annat tips för att göra rött kött hälsosammare är att se till att putsa bort överflödigt fett före tillagning, samt var aktsam med att salta för mycket då för mycket salt inte är hälsosamt.

Dela gärna vår sida!

Relaterade inlägg:

  1. Gå ner i vikt eller få cancer
  2. Hur gör man när man vill banta snabbt?
  3. Bli smalare genom att äta regelbundet
  4. Detox: Del 2 – Varför ska jag gå ner i vikt snabbt med Detox?
  5. Hur sömnen påverkar din vikt och hälsa

Lämna en kommentarHälsoblogg