Vila gör dig gott – därför är inte tuppluren inte dålig ide

Dela gärna vår sida!

Att vila, eller att göra ingenting speciellt, behöver inte förknippas något dålig, lathet eller ohälsosamt. Kroppen behöver vila för att må bra. En tupplur på eftermiddagen eller en långsam skogspromenad kan verka som balsam för vår kropp och själ. För att orka vara aktiv och effektiv behöver man kunna behärska konsten att vila. Vår kropp mår inte bra av att alltid gå på högvarv och hinna med alla måsten och stress som vi utsätter den för.

Som vi alla vet kräver kroppen en god natts sömn för att må bra. Utan tillräckligt mycket sömn så blir vårt immunförsvar svagare och vi blir därmed lättare sjuka. För att kroppen ska få tid för att vila och reparera sig själv krävs det att vi sover ungefär 8 timmar per natt. Om du utsätter kroppen för extra mycket stress eller andra utmaningar så behöver du sova ännu mer. Så se till att sova tillräckligt mycket så kommer du känna dig mycket gladare, piggare och mindre stressad. Dock behöver vi, förutom den viktiga nattliga sömnen, låta kroppen vila och få ro.

Man kan till exempel ta en väldigt lugn och rofylld promenad utan störande moment, sova middag efter skolan eller jobbet, läsa en bra bok, lyssna på lugnande musik, utöva yoga eller bara vara ensam med sina egna tankar en stund. Det finns många saker vi dagligen uppehåller oss med, som gör oss stressade, som egentligen inte är nödvändiga för oss. Så försök att börja avlägsna alla de där onödiga kraven och måstena. Försök istället att lyssna på din inre röst: hur mår du egentligen och vad vill du faktiskt lägga din tid på? Många gånger har vi onödiga krav på oss själva som bara tynger ned oss och får oss att må dåligt.

Sluta stressa – må bättre

Man behöver inte orka med allting. Sluta stressa i onödan! Genom att vila mellan varven så sänks halten stresshormon i kroppen, vilket är bra både hälsomässigt samt psykiskt. Låter man exempelvis hjärnan vila så laddar man den med ny kreativitet och energi. Och friskare kommer du också bli på köpet, vilket kommer ge dig ännu mer positiv energi.

Dela gärna vår sida!

Relaterade inlägg:

  1. Svält är inte att banta snabbt!
  2. 7 hälsosamma vanor som håller dig yngre
  3. Så går du INTE ner i vikt
  4. Ska man äta eller inte äta rött kött?
  5. Supermaten som är superbra för hälsan

Lämna en kommentarHälsoblogg