Hur fungerar egentligen måltidsersättningsprodukter?

Dela gärna vår sida!

För det första bör man förstå att måltidsersättningsprodukter och protein- och kolhydrattillskott inte är samma sak. Protein- och kolhydrattillskott, ofta i form av shakes, pulver eller bars, används som komplement till den vanliga kosten vid träning för att öka energiintaget. Medans måltidsersättningsprodukter, oftast olika pulver, intas istället för måltider.

Måltidsersättningsprodukter innehåller både kolhydrat, protein, fett och vitaminer för att de ska kunna byta ut en hel måltid och de lockar då de lovar en snabb lösning på ett jobbigt problem för många, alltså övervikt.

Måltidsersättningsprodukter fungerar oftast enligt lågkaloriprincipen. Genom att man byter ut sina måltider mot måltidsersättning så får man automatiskt i sig färre kalorier än vad man gör av med. När kroppen inte får i sig tillräckligt med energi så tas energi istället från fettreserver och man går ner i vikt. Fördelen med dessa pulverdieter är att man aldrig behöver räkna kalorier samt att man snabbt har en smal och kalorisnål måltid redo.

De ger snabba resultat vid viktnedgång och risken att man drabbas av någon vitaminbrist är huvudsakligen liten. Nackdelen är att kroppen inte får i sig tillräckligt med kalorier vilket gör att den ställer in sig på svält. Är kroppen inställd på svält är risken stor att ämnesomsättningen minskar och istället för att göra av med energi så gör kroppen allt för att spara energi istället. Dessutom plågas man ofta av konstant och kraftig hunger och kroppen är allmänt svag och missnöjd med situationen. Det stora intaget av vätska kan även göra att mineralhalten i blodet blir för utspädd, vilket inte är bra.

Förutom detta är risken för viktuppgång stor igen när dieten avslutats, eftersom kroppen skriker efter energi och näringsämnen. Att leva på måltidsersättning är också väldigt dyrt, och kostnaderna drar ofta iväg mer än man trott. Att dessa produkter är väldigt söta gör även att behovet av att äta sött ökar under dietens gång, och detta kan efteråt bli ett stort problem i sig.

Det finns regler på vad en produkt ska innehålla för att den ska få kalla sig och säljas som måltidsersättning. För att bli godkänd måste energiinnehållet ligga mellan 200 till 400 kcal per måltid. Det finns dock inga krav på vitamin och mineralinnehåll, pris eller smak. Man bör alltså se till att vara väl påläst och veta vad det är för produkt man köper för att inte riskera att bli undernärd.

Måltidsersättningar bör också endast användas under en kortare begränsad tid på upp till två veckor. Detta eftersom kroppen inte får i sig tillräckligt med energi och näringsämnen. Man bör även förstå att det i första hand är vatten och kolhydrater som kroppen förbränner under dieten för att få tillgodogöra sig energi. För att öka fettförbränningen krävs det emellertid att man motionerar kroppen samt inte har den inställd på svält.

Vill du testa en diet bestående av måltidsersättning kan det vara klokt att se till att äta mycket frukt och grönt undertiden så att kroppen fortfarande får i sig viktiga mineraler, vitamin och framförallt fibrer. På så sätt minskar risken för både magproblem och undernäring.

Sponsrade produkter för detta inlägg

viktminskning intensiv Hur fungerar egentligen måltidsersättningsprodukter?Viktminskning Intensiv från Svenskt Kostillskott

”Viktminskningspaketet Intensiv är marknadens effektivaste viktminskningspaket för personer som vill gå ner i vikt på snabbast möjliga sätt. Paketet är framtaget för personer som i kombination med en diet även valt att öka på mängden motion. Den ökade motionen kan vara promenader eller annan form av motion.”

Läs mer om denna produkt…

Dela gärna vår sida!

Relaterade inlägg:

  1. Detox, del 3: Hur fungerar Detox när jag vill gå ner i vikt snabbt?
  2. Viktminskning online fungerar – med engagemang
  3. Fettförbränning med livsmedel – vad fungerar?
  4. Hur du väljer bantningskur
  5. Kampen med vågen – hur du väger dig

Lämna en kommentarHälsoblogg