Övervikt hämmar spermieantalet hos män

Dela gärna vår sida!

I en ny studie som nyligen presenterats i journalen för Fertilitet och Sterilitet binder övervikt och fetma hos män till ett lägre antal spermier. Detta läggs till tidigare bevis för att övervikt medför sämre spermiekvalité. Alltså, ytterligare en anledning till att leva hälsosamt och gå ner i vikt för män som vill få barn.

Studier visar att överviktiga män lider av färre spermier, att spermierna är mindre mobila och rör sig långsammare och att de inte simmar i en korrekt bana, sicksack, istället för rakt.

Normalt så kan man se denna ett minskat spermieantal hos äldre men som också ofta ses vara överviktiga. Den presenterade studien är dock genomförd på 2000 män i ålder 20-30 år och man kan se samma, lägre, spermieproduktion bland de överviktiga i även denna grupp.

Exakt vad detta betyder för män som vill bli pappor är dock inte belagt fullt ut berättar Dr. Uwe Paasch från Universitet i Leipzig, Tyskland då de trots ett lägre spermieantal fortfarande ligger inom en normal mängd för män. oavsett så menar Paach att det kan vara ytterligare en anledning till att leva hälsosamt och gå ner i vikt.

Varför man kan se detta minskade antal spermier hos överviktiga kan man inte säga heller, men Paach pekar på bevis som tyder på att överviktiga har förändringar i protein som underlättar för spermiernas överlevnad och funktion.

Källa: Reuters Health

Dela gärna vår sida!

Relaterade inlägg:

  1. Hur gör man när man vill banta snabbt?
  2. Att banta snabbt – hur man väljer rätt metod
  3. Vilken diet att välja när man vill ner i vikt snabbt?

Lämna en kommentarHälsoblogg