Överviktiga barn – en världshälsofråga

Dela gärna vår sida!

Svenska barn blir allt större och fetare. Ungefär var femte barn klassas idag som överviktig och siffran verkar inte sluta växa. Det gäller att man som förälder vet hur man ska hjälpa till för att rädda sitt barn från fetma, ohälsa och sjuklighet.

De fem nyckelorden när det kommer till barnfetma är kost, tider, mellanmål, söta drycker och snabbmat samt motion. Föräldrar måste våga säga stopp när barnet äter fel mat eller för stora portioner. Det kan vara svårt att börja prata med sitt barn om vikt och fetma då ämnet är väldigt personlig och känsligt, men det är väldigt viktigt att man vågar ta upp ämnet. Fetma ses idag som en välfärdssjukdom och man bör behandla ämnet som vilken annan sjukdom som helst. Överflödet på snabbmat, sötsaker, fett, socker och mat i överhuvudtaget är idag så stora att det krävs regler och begränsningar.

Många barn äter nämligen mer energi än vad de behöver och barnets energiintag blir därmed större än uttaget. Detta leder till övervikt. Bristen på motion är ett annat stort problem. Den stora tillgången på kaloritäta tomma kalorier är också en av huvudorsaken till barnfetman och hit hör både godis-, snabbmat- och läskkonsumtion. Att se över unga barns matvanor är väldigt klokt, särskilt om övervikt är vanligt förekommande i familjen och släkten.

Det kan dock vara svårt att veta hur man ska börja och vad man ska säga som förälder. Många gånger är det bra att välja ut en lugn stund där man kan prata med barnet ensamt och ostört. Det är oerhört viktigt att inte skuldlägga barnet samt låta barnet komma med egna förslag på vad som kan förändras. Som förälder bör man motivera barnet och få han eller hon att förstå sambanden mellan vikt, mat och motion. Det är oerhört viktigt att man själv lever efter det man lär ut, för barn gör som vuxna gör. Talar du om för ditt barn att han eller hon bör äta mycket frukt och grönt, så kan du inte sitta där själv och beta i maten eller hoppa över grönsakerna.

Se till att köpa hem bra och nyttiga mellanmål samt undvik att handla hem kaloririka onyttigheter. Det gäller att man försöker vara så tydlig och möjligt med vad som är bra och dåligt, och komma ihåg att berömma och visa. Det är också viktigt att träna barnet att våga vara lite hungrig en stund innan nästa måltid och att det inte är något farligt.

Dela gärna vår sida!

Relaterade inlägg:

  1. Antalet överviktiga i USA växer lavinartat
  2. Överviktiga har färre jobb och lägre lön
  3. Gå ner i vikt med en dietdagbok
  4. Att banta snabbt är en utmaning!
  5. 10 tips för en snabbare viktnedgång

Lämna en kommentarHälsoblogg