Hälsosammare kroppsuppfattning för barn – så gör du

Dela gärna vår sida!

Dagens barn och ungdomar, och även vi vuxna, proppas fulla med komplicerade åsikter om kroppsideal, utseende och hälsa genom både samhälle och media. Som vuxen är det viktigt att komma ihåg att barn är som svampar. De suger upp allt möjligt vi yttrar oss, vare sig det är något bra eller dåligt vi har att säga. Det är därför viktigt att föräldrar kommer ihåg att de har en väldigt betydande roll när det kommer till att bygga upp deras barns kroppsuppfattning. Om du som förälder är besatt av att räkna kalorier, försöka mindra klädstorlekar eller att banta, så kommer ditt barn att uppmuntras till att göra detsamma varken du vill det eller inte. Så istället för att påverka barnen negativt, så bör man uppmuntra dem till att vara hälsosamma och tycka om sina kroppar.

Så den bästa metoden att bygga upp hälsosamma ideal är att visa upp och leva efter dem själv. Så sluta upp med att kritisera och nedvärdera din egen kropp! För om du jämt och ständigt kommenterar hut tjock du är eller hur illa dina kläder ser ut, så kommer du att sända det budskapet till ditt barn och de i sin tur kommer att börja fundera över sin egen kropp. Hur ska ditt barn kunna acceptera sin egen kropp om du inte uppskattar din? Därtill är det otroligt viktigt att inte verka besatt när det kommer till kost. Undvik till alla regler att räkna kalorier och peta i maten i närheten av dina barn. Och tjata inte heller om hur nyttigt eller onyttigt olika livsmedel är. Tjat leder allt som oftast till att barn gör precis tvärtom mot vad du själv gör. Så försök istället att smyga in och uppmuntra till hälsosamma vanor utan att göra en stor grej av det. Dessutom, om barnen inte är hungriga så tvinga dem aldrig att äta. Att tvinga dem leder till ett ohälsosamt förhållande till mat och hälsa.

Som förälder är det även viktigt att hjälpa sina barn att känna sig nöjda med sig själva, oberoende av hur de ser ut. Det är viktigt att få dem att känna sig accepterade. Så vet du av att du har en dålig självbild och kroppsuppfattning är det klokt att ta tag i den så att du kan börja förmedla ett positivare budskap. Det är inte dumt eller farligt att tala om för ditt barn att han eller hon är vacker eller ge dem beröm. Och kom ihåg att kommunikation är A och O. Om ditt barn talar om för dig att hon eller han ser tjock ut, så ta dig tid att lyssna och ta dig en funderade varifrån dessa åsikter kan komma ifrån. Försök även att uppmuntra ditt barn till att bli kritisk mot media och reklam, och få dem att förstå att man inte ska tro på all man hör och ser.

Glöm aldrig att du är ditt barns förebild!

Dela gärna vår sida!

Relaterade inlägg:

  1. Tips på hur du hjälper ditt barn att hålla en hälsosam vikt
  2. Överviktiga barn – en världshälsofråga
  3. Lär dig att läsa innehållsförteckningar – så förstå du dem
  4. Så går du INTE ner i vikt
  5. Bantningsmetoder – så väljer du

Lämna en kommentarHälsoblogg