Lev i nuet – må bättre

Dela gärna vår sida!

Det finns ingen poäng med att oroa sig för mycket över framtiden, eller grubbla över det som varit. Vill man må bra och nå bra hälsa ska man försöka att leva i nuet så mycket det bara går. Det handlar om att fokusera på det som händer just precis nu, och på så vis få ut mer av sitt liv. För att kunna göra detta måste man försöka hitta det fina i varje stund och i det man gör. Men hur gör man för att leva mer i nuet?

  1. Försök att koncentrera dig på vad som finns runt om kring dig. Det spelar ingen roll vad man egentligen gör, utan det handlar om att iaktta, lyssna, lukta, och känna. Att använda sina sinnen mer helt enkelt. När man går till jobbet kan det vara att titta och njuta av naturen eller omgivningen runt omkring, titta på soluppgången, lukta på blommor eller beundra utsikten några sekunder extra.

  2. Försök fokusera helt på det du för stunden håller på med, vare sig det handlar om att jobba, fika med vänner, träna, laga mat eller vad det nu är. Försök att hålla kvar tankarna, det finns ingen idé att grubbla över andra saker än det du gör just nu. Låt tankarna gå och försök istället att fokusera på nuet. Det kan hjälpa att använda sina sinnen mer: titta, lukta, smaka och lyssna. Genom att minska de grubblande tankarna minskar du även på stressen i ditt liv.

  3. Var gladare. Försök vara glad när du stiger upp på morgonen. Känner du dig nere så ligg hellre kvar några minuter och försök vända på tankarna. Genom att le på låtsas så har det visat sig att man faktiskt kan påverka sitt humör. Försök också att hitta saker som gör det glad, och le så ofta du kan.

  4. Försök vara snäll och hjälpa andra människor. Genom att handla snällt kommer man mötas av positiv energi.

  5. Undvik att titta för mycket på TV och att sitta framför datorn. För de flesta är dessa aktiviteter ett sätt att fly från verkligheten, och i många fall mår man bättre av att göra något mer aktivt.

  6. Istället för att tänka på det du inte har, så var tacksam för det du faktiskt har. När man börjar tänka på det man har så inser man hur mycket det betyder och man blir automatiskt gladare. Tittar man för mycket framåt eller bakåt missar man ofta det man har precis framför sig.

Dela gärna vår sida!

Inga relaterade inlägg.


Lämna en kommentarHälsoblogg